Het ontslag van de VW’s Piëch: What Happened Behind the Scenes

Ursula Piëch, Ferdinand Piëch, Wolfgang Porsche, en Martin Winterkorn op de 2013 Frankfurt Auto Show

Slechts een paar dagen geleden, op een paar verwacht Martin Winterkorn [boven, uiterst rechts] om de CEO van de Volkswagen Group blijven veel langer. De 67-jarige had zich in een precaire positie na de almachtige hoofd van de raad van commissarissen, 78-jarige Ferdinand Piëch gevonden [boven, tweede van links en naast zijn vrouw Ursula], had het Duitse weekblad verteld tijdschrift Der Spiegel: “ik ben op een afstand Winterkorn.”

De onverwachte aanval op Winterkorn stuurde het bedrijf in beroering. Piëch en Winterkorn had naaste medewerkers al tientallen jaren, en Winterkorn werd alom verwacht dat zij aan het roer van de raad van commissarissen over te nemen in twee jaar. Naar aanleiding van opmerkingen Piëch's, de zes-persoons uitvoerend comité van de raad van commissarissen van de groep kwam tweemaal bijeen. Tijdens de eerste vergadering, in Salzburg op 16 april Piëch naar verluidt naar voren gebracht zijn ernstige bezorgdheid over de toekomst van de VW-groep onder Winterkorn: de VW merk lage winstmarges, de bodemloze prestaties in de Amerikaanse markt, en het onvermogen om te komen met een strategie voor low-cost voertuigen. Bovendien had hij kritiek op wat hij zag als een algemeen gebrek aan visie.

Martin Winterkorn

CEO VW Group Martin Winterkorn. Hij zal niet overal gaan.

Maar de vijf andere leden van de raad van bestuur-unie reps Bernd Osterloh en Stephan Wolf, Sociaal-Democratische Partij leider Stephan Weil, en vervreemde neef Piëch's Wolfgang Porsche [boven, tweede van rechts] -hadden geen interesse in de bespreking van zijn analyse. In plaats daarvan duwde ze door middel van een verklaring dat Winterkorn genaamd de “best mogelijke CEO voor VW” en kondigde een verlenging van zijn contract. Piëch aandringen dat zijn contract ook worden verlengd werd met verontwaardiging.

Dan, Winterkorn en troepen van Porsche begon marshaling. “De oude man moet gaan,” een commissaris zei de invloedrijke tabloid Bild am Sonntag zondag na de vergadering. Verder rapporten verschenen, bewerend dat Piëch vroeg CEO Porsche Matthias Müller voor te bereiden op de hoogste baan in Wolfsburg. Waar of niet, Müller werd frostily behandeld bij persconferentie van de VW-groep op de Shanghai Auto Show-die Winterkorn besloten om over te slaan.

Ursula en Ferdinand Piëch

Ferdinand Piëch en zijn vrouw, Ursula, bij de Volkswagen Algemene Vergadering van Aandeelhouders in 2014. Beide ontslag hun posities met de raad van commissarissen van het bedrijf op zaterdag.

De tweede vergadering van het uitvoerend comité van de raad van commissarissen vond plaats in Braunschweig op 25 april iedereen nou ja, bijna iedereen-hoopte dat het zou helpen om de spanning te kalmeren en de weg vrijmaken voor een vlotte aandeelhoudersvergadering in Hanover op 5 mei.

Het gebeurde niet. De vereniging leden van de commissie, die van oudsher bondgenoten Piëch's, in plaats daarvan zitten met Wolfgang Porsche in hun compromisloze ondersteuning voor Winterkorn. Als gevolg daarvan werd hun wens om Piëch vervangen als het hoofd van de raad van commissarissen voortijdig voldaan. De auto-titan niet alleen af ​​te treden als hoofd van de raad van commissarissen, verliet hij het bord helemaal-en nam zijn vrouw Ursula met hem. Met haar brede kennis van automotive onderwerpen en diep inzicht in het bedrijf, had ze begrepen Piëch eerste keus als zijn opvolger, hoewel hij in het openbaar heeft ontkend.

Het is nu aan de 65-jarige ex-unie baas Berthold Huber om schoenen Piëch vullen totdat er een meer in staat zijn opvolger is gevonden. onmiddellijke reactie Huber werd beschreven als “geschokt” en “bezorgd.”

Wolfgang Porsche en Mark Webber in 2014 24 Uren van Le Mans

Wolfgang Porsche en Porsche-rijder Mark Webber op de 2014 24 Uren van Le Mans.

Piëch's Retreat is een persoonlijke overwinning voor Wolfgang Porsche, die nooit de vernedering van Porsche mislukte poging tot overname van VW is vergeten. Het gebeurde niet, en Porsche uiteindelijk onder controle van VW. Het resultaat was een triomf voor Piëch, die nooit de Porsche tak van de familie in veel achting. Hij heeft eens spottend beschreven hun favoriete activiteiten als “breien, haken, het spelen van de fluit.”

Op 25 april, Wolfgang Porsche gaf een verklaring af waarin hij bedankte Piëch voor “tientallen jaren van bijzondere en zeer succesvolle werk voor de Volkswagen Group.” En hij kondigde aan dat het bedrijf zou “trouw blijven aan de verantwoordelijkheid als een van de belangrijkste aandeelhouder van de VW-groep en haar 600.000 medewerkers.”We twijfelen Piëch was onder de indruk van deze onderscheiding.

  • Dr. Piëch's Legacy: Hits and Misses uit een Distinguished Career
  • BREAKING: VW Ferdinand Piëch neemt ontslag
  • Volkswagen Volledige dekking: Nieuws, Reviews, prijzen, en nog veel meer op elk voertuig

Piëch is nog steeds op een groot deel van Porsche SE, dat 50,7 procent van de VW-groep bezit. Ervan overtuigd dat Volkswagen is op het verkeerde spoor, kon hij doorgaan met zijn invloed uit te oefenen op verschillende niveaus, of hij kon zijn aandelen geheel verkopen. Veel waarnemers zijn echter van mening dat Piëch vertrek vertegenwoordigt de dissonant laatste opmerking van een controversiële maar zeer succesvolle carrière. Piëch bouwde het merk Audi tot een luxe powerhouse, zet Volkswagen op een solide financiële basis te geven, bouwde de VW-groep met de overname van Bentley en Lamborghini, en lanceerde Bugatti. Het is een carrière die deze kleinzoon van Ferdinand Porsche heeft verheven tot een status binnen de industrie in verhouding staat tot zijn grootvader, Eiji Toyoda, en Henry Ford.

Like this post? Please share to your friends: